EXPEDITIE 2017

Ruim 1.600 lopers wandelden naar 'Bethlehem'

Voor een wel heel grote groep kinderen met ouders, grootouders en andere belangstellenden begon de kerst dit jaar al op 20 december te leven. Zij wandelden die avond vanaf de Koning Willem-Alexanderschool via de Prinses Beatrixlaan in Waddinxveen naar het 'Bethlehem' van het Groene Hart, naar de stal waar de Vredevorst was geboren.

De profeet Jesaja had schrijvers in dienst die zijn voorspellingen voor het nageslacht vastlegden. De kinderen die op Expeditie gingen, schreven met hen mee. Onderweg raakten zij en de andere expeditieleden in gesprek met Maria. Wat moest ze tegen Jozef zeggen nu ze zwanger was, maar niet van hem? Ook Jozef deelde zijn frustratie met de wandelaars. Gelukkig. Een engel bracht uitkomst.

Spannend werd het toen een legioen Romeinen de wandelaars tegenhield en uiteindelijk doorliet richting Nazareth. Daar werden zij verwelkomd met heerlijk fruit. De hoogzwangere Maria en Jozef waren net als veel andere reizigers onderweg naar hun geboortestad Bethlehem. Zouden zij een slaapplaats vinden? In de herberg was het heel gezellig maar was geen plek meer. De herbergier en zijn vrouw vroegen zich af of zij er goed aan hadden gedaan om de man en zijn hoogzwangere vrouw weg te sturen. Achter de ramen van huizen in de buurt van de herberg stonden bordjes 'vol'. Wat nu?

De expeditieleden liepen verder. In de 'velden' spraken zij herders; gewone mannen en vrouwen die op hun schapen pasten en iets ongelooflijks hadden meegemaakt. Wat dat was, werd zichtbaar en hoorbaar toen de wandelaars oog in oog stonden met het engelenkoor. In tegenstelling tot de drie wijzen kwamen de expeditieleden uit alle windstreken. Balthasar, Caspar en Melchior hadden hun tent vol kostbaarheden onderweg opgeslagen en de kameel laten rusten. Nou ja rusten? De viervoeter staat op menig selfie. De wijzen tipten de expeditieleden de ster naar Bethlehem te volgen. En dat deden zij.

Zoekend naar een paleis en schitterende wieg, vonden zij een stal met krakkemikkige voerbak. De Vredevorst is onder de mensen gekomen als mens. Hij was een van ons. Zo dichtbij. Zo gewoon. Maar wel als zoon van God. Voor iedereen die het horen wil.

Sponsoren, bedankt!

Expeditie Bethlehem 2017 werd mede mogelijk gemaakt door: Ab Spruijt, Albert Heijn, ap-art.net, Bakkerij Ammerlaan, Familie Kortlever, Hema, Jumbo, Kon. Beatrixschool, Kon. Willem-Alexanderschool, Markus en Markus Stroopwafels, Rabobank Gouwestreek, Stichting Ipse De Bruggen, Stroopwafelbakkerij Markus, Van der Spek Verswinkel, vanderLOO catering & decor, Wijkplatform Waddinxveen